Procedure for handlinger (Bisættelser, Begravelser og Urnenedsættelser)

Almindeligvis vil man efter et dødsfald henvende sig til en bedemand, hvor man fortæller om sine ønsker vedrørende tid og sted for begravelsen eller bisættelsen. Bedemanden henvender sig til kirkekontoret, kirkegårdskontoret eller præsten og indgår de aftaler, der bedst muligt imødekommer de pårørendes ønsker.

Forløbet af handlinger i vore kapeller og modtagelseskapeller aftales med bedemand og præst forud.

Uden medvirken af præst (Borgerlig bisættelse) aftales forløbet for handlinger i vore kapeller og modtagelseskapeller forlods med Kirkegårdenes Kontor igennem bedemanden. I dette tilfælde SKAL vi modtage et detaljeret program for handlingen inkl. ca. tider, sang ønsker og lignende, da der afsættes 30 minutter til en handling. Det er bedemanden der har ansvaret for at tiderne overholdes. Dette program skal vi have så snart det er muligt og senest 48 timer før handlingen, da det skal godkendes af bestyrelsens formand forud for handlingen.

 

Risbjerg kapelsal kan lejes både hvis afdøde var medlem af folkekirken eller et andet trossamfund.

Forløbet af handlinger på kirkegård ved begravelser og ved urnenedsættelser aftales via Kirkegårdenes Kontor med en af kirkegårdens repræsentanter. Under alle ceremonier på vore kirkegårde deltager en repræsentant for Folkekirkens Kirkegårde i Hvidovre, som vores garant for, at handlinger forløber som planlagt, etisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Af samme grund SKAL bedemanden sende kistemål på mail i forbindelse med begravelser. 

Personalet ved Folkekirkens Kirkegårde i Hvidovre står for gravearbejdet til kiste- og urnegrave. En grav er klargjort umiddelbart før begravelseshandlingen og personalet foretager de sikkerhedsmæssige og dekorationsmæssige valg fra gang til gang. Ved begravelse i eksisterende kistegravsted vil hæk og planter blive fjernet og man vil ikke kunne forvente at planter vil overleve opgravning.

 

Tid til bisættelser, begravelser, urnenedsættelser og gravstedssalg bestilles på kirkegårdskontoret ved at ringe og trykke 1 for booking

Urnenedsættelser kan aftales på hverdage. Mandag til torsdag mellem 10.00 og 13.30 samt fredag mellem 10.00 og 13.00. Lørdag, søndag og helligdage er lukket.

 

Det står enhver frit at vælge gravsted på Risbjerg og Hvidovre kirkegårde

Der behøves ikke en speciel til knytning.

Vi anbefaler ALTID at pårørende laver en aftale med kirkegårdskontoret for at se på de forskellige muligheder for valg af gravsteder, så man er sikker på at vælge det rigtige fra starten.

Skal afdøde begraves, skal der hurtigt tages stilling til gravstedets placering. Kontakt kirkegården for aftale.

Skal afdøde bisættes, kan gravsted vælges forinden, så blomster efter bisættelsen kan lægges her.

Er der ikke taget stilling til gravsted, kan blomster fra bisættelsen lægges på blomsterplads ved urnefællesgrav.

Skal afdøde bisættes og aske spredes over havet, kan blomster efter bisættelse lægges på blomsterplads ved urnefællesgrav.

Kontakt kontoret for yderligere oplysninger.

 

Sidste farvel

Familie og venners sidste farvel til afdøde er en mulighed i modtagelseskapellerne og aftales via en bedemand. Faciliteterne står til rådighed i både dag- og aftentimerne hele ugen under forudsætning af, at bedemand kan booke en ledig tid. 

 

Tider for handlinger i Risbjerg kapel

Efter aftale med Kirkegårdenes Kontor vil der generelt være mulighed for handlinger på hverdage kl. 11.00, og kl. 13.00. På lørdage kl. 10.00 og eventuelt kl. 13.00.

 

Transport af kiste

Ved en kistebegravelse står de pårørende for ansvaret for transporten af kisten til graven og nedsænkningen af kisten i graven. Der kan aftales med Kirkegårdens Kontor, hvis kisten ønskes kørt ud til grav på katafalk. En repræsentant fra kirkegården vil stå for styringen af katafalken. De pårørende kan gå omkring kisten hen til gravstedet/kirkegårdsafdelingen og først da løfte kisten og nedsænke den i graven.

Efter den symbolske jordpåkastelse ved graven forlader de pårørende stedet, kirkegårdens personale lukker graven og udlægger medfølgende blomster fra handlingen. Efter 2 timer kan gravstedet besøges på ny.

 

Efter begravelsen

De første uger efter begravelsen vil blomster og kranse fra højtideligheden pynte graven eller blive lagt på en af kirkegårdenes ceremonipladser.

Pårørende fjerner selv herefter blomster og kranse, efterhånden som de visner. Ønskes det udført af kirkegården, bedes De venligst kontakte kirkegårdskontoret. Alle blomster og kranse vil da blive fjernet på en gang.

Ved begravelse i eksisterende kistegravsted vil planter blive fjernet og kirkegården vil vurdere om de vil blive genplantet når graven har sat sig.

Man vil ikke kunne forvente at planter vil overleve opgravning.

Jorden over en kistegrav vil som regel sætte sig i op til 1 år efter begravelsen, alt afhængigt af vejret. Kirkegården sørger for opretning af graven/påfyldning af jord, samt nyplantning af hæk, såfremt det måtte være nødvendigt. Begge dele sker uden beregning, men der skal påregnes en passende tidsfrist efter begravelsen har fundet sted. Vi anbefaler derfor ikke, at gravsten sættes før 1 år efter begravelsen. Endnu længere, hvis der er nedsat i dobbelt dybde.

Med undtagelse af græsplænebegravelse, må familien gerne selv anlægge og vedligeholde gravstedet så længe afdelingens servitutter overholdes.

Der gøres opmærksom på, at flere afdelinger på kirkegården er pålagt klausuler angående anlægstyper, sten, vedligeholdelse m.m.

Planter og andre nødvendige materialer til gravstedsanlæg kan købes på kirkegården. Kontakt kirkegårdskontoret vedrørende priser m.m.

Kirkegården kan også påtage sig anlægsarbejdet. Ønskes dette, kan der træffes aftale med kirkegårdskontoret, om et møde – med en af kirkegårdens gartnere – hvor udformning af gravstedsanlægget aftales.

Det skal bemærkes, at kirkegården aldrig genanlægger et gravsted efter begravelser, uden forudgående aftale herom med gravstedsindehaveren. Dette gælder uanset om kirkegården har aftale om renholdelse / vedligeholdelse af gravstedet.

 

Efter bisættelsen

Blomster og kranse fra bisættelsen vil blive anbragt på det erhvervede gravsted eller blive lagt på en af kirkegårdenes ceremonipladser.

Pårørende fjerner selv herefter blomster og kranse på gravstedet, efterhånden som de visner. Ønskes det udført af kirkegården, bedes de venligst kontakte kirkegårdskontoret. Alle blomster og kranse vil da blive fjernet på en gang.

Er der ønske om anbringelse af urnen på anonym fællesgrav - eller en anden kirkegård - vil blomster og kranse blive anbragt på blomsterplads på anonym fællesgrav.

I forbindelse med højtideligheden, eller senere, kontaktes kirkegårdskontoret, hvor der aftales nærmere vedrørende nedsættelsen af urnen. Se ovenfor.

Stenhuggeren kan normalt anbringe mindestenen på gravstedet straks efter stenen er færdigforarbejdet hvis urnen er nedsat

Med undtagelse af græsplænebegravelse, må familien gerne selv anlægge og vedligeholde gravstedet så længe afdelingens servitutter overholdes.

Der gøres opmærksom på, at flere afdelinger på kirkegården er pålagt klausuler angående anlægstyper, sten, vedligeholdelse m.m.

Planter og andre nødvendige materialer til gravstedsanlæg kan købes på kirkegården. Kontakt kirkegårdskontoret vedrørende priser m.m.

Kirkegården kan også påtage sig anlægsarbejdet. Ønskes dette, kan der træffes aftale med kirkegårdskontoret, om et møde – med en af kirkegårdens gartnere – hvor udformning af gravstedsanlægget aftales.

Det skal bemærkes, at kirkegården aldrig genanlægger et gravsted efter begravelser, uden forudgående aftale herom med gravstedsindehaveren. Dette gælder uanset om kirkegården har aftale om renholdelse / vedligeholdelse af gravstedet.

 

Urnenedsættelse

Ved en urnenedsættelse aftales med Kirkegårdenes Kontor, om der vil være følge til stede, og om de mødes ved gravstedet eller kontoret/blomsterrummet med kirkegårdens repræsentant. Pårørende har mulighed for selv at nedsænke urne med bånd. Når der er taget afsked ved graven (hertil er afsat 15 min.) og pårørende har forladt stedet, vil kirkegårdens personale lukke graven. Efter 30 minutter kan gravstedet besøges på ny.

Vær opmærksom på, at det i nogle afdelinger er en forudsætning for urnenedsættelse, at gravminde/gravsten ikke er på graven. Planlægningen omkring dette aftales mellem stenhuggeren og pårørende.

Urnenedsættelse foregår efter aftale på hverdage mellem kl. 10.00 og 13.30. Dog fredag mellem 10 og 13.00.

Pårørende skal selv ringer og booker urnenedsættelse hos os. Ønsker de ikke at deltage skal vi have dette på skrift. Det er kun i anonym urnefællgesgrav at urnen bliver sat ned uden aftale med pårørende.

 

​​​​​​​Kapacitet

Risbjerg Kapel, Høvedstensvej 66, 2650 Hvidovre – godkendt til max. 110 personer